Photo art

De flow van creatieve energie. Wat is het? En hoe gebruik je het?

Ken je dat gevoel wanneer alles dat je doet schijnt te lukken? En je haast geen moeite hoeft te doen om het gewenste resultaat te behalen? Of misschien het tegenovergestelde, wanneer alles juist mislukt? En je maar niet in staat bent om in ‘die flow’ te komen die alles mogelijk maakt? Ja, ‘die flow’ die alles mogelijk maakt! Wat is ‘die flow’ dan precies? Ik noem het creatieve energie!

illustration

Vandaag neem ik de tijd om kort te schrijven over creatieve energie. Over wat het is. En hoe je het toe kunt passen in het dagelijkse leven. Ik zal maar meteen stellen dat ik geen expert ben op dit vlak. Wel weet ik dat ik door deze energie bijvoorbeeld mijn photo art kan maken. Iets wat ik tot 3 jaar geleden totaal niet kon.

Door er nu over te schrijven hoop ik er meer over te leren. En dat doe ik graag samen met jou. In de hoop dat je er ook wat aan hebt.

Definitie van creatieve energie

Ik zal voor het gemak beginnen met mijn definitie van creatieve energie:

Creatieve energie is de energie die je in staat stelt om jouw unieke idee tastbaar te maken. En de mate waarin je in staat bent om die flow van creatieve energie te sturen bepaalt jouw succes in het realiseren van dat idee.

Ik noem mezelf een creatieveling. Schrijven, dans, illustratie, fotografie, sport, noem maar op. Ik doe het allemaal. Ben ik overal even goed in? Nee, zeker niet! Is het niet vermoeiend? Ja, soms wel. En dat is ook niet erg! Ik leg uit waarom:

In mijn geval hou ik er dus van om met verschillende dingen bezig te zijn. Maar neem ik ook genoeg rust om alle indrukken die ik heb opgedaan te verwerken. En daarmee mijn geest én lichaam te ontlasten. Het zorgt namelijk voor een goede flow van creatieve energie. Althans, dat is de conclusie die ik na jaren kan trekken, nu ik concreet merk dat een goede flow van creatieve energie resulteert in de kunstwerken die ik maak.

illusration, photo art

Voor jezelf zorgen

Om ervoor te zorgen dat die flow van creatieve energie constant blijft dien je ook goed voor je geest en lichaam te zorgen. Als dit lukt blijf je ook geaard. Met andere woorden; je blijft met beide voeten in de realiteit staan. En als je dan al een goed idee de wereld in wilt helpen, dan is de mate waarin je in staat bent om die creatieve energie te geleiden gelijk aan het succes dat je kunt behalen. In mijn optiek heb je succes als je met jouw idee een ander kan helpen.

Het is dus van belang om goed voor jezelf te zorgen, om die flow van creatieve energie gaande te houden. En te stimuleren!

In mijn geval doe ik dat door regelmatig te sporten. Tevens let ik goed op wat ik binnenkrijg. Daarnaast vind ik het van belang om geprikkeld te blijven. En lees ik daarom graag over onderwerpen waar ik meer over wil leren.   

Reflectie

Ook doen we dagelijks enorm veel indrukken op. Bijvoorbeeld onderweg naar het werk, in de bus of op de fiets.  En in de gesprekken die we voeren met anderen. Maar ook door die film die je net in de bios hebt gezien. Of de spierpijn die je opdoet tijdens het sporten.

Als we al deze indrukken niet kunnen verwerken in onze slaap dan belemmert dit de flow van creatieve energie. Daarom probeer ik dagelijks een lange wandeling te maken om te reflecteren. Tijdens de wandeling probeer ik al de indrukken die ik bewust heb opgedaan te analyseren. En daarmee te verwerken. Dit stelt mij uiteindelijk in staat om een goede nachtrust te hebben. En om die flow van creatieve energie positief te stimuleren. Het maakt dat ik telkens nieuwe ideeën opdoe voor mijn photo art. En de successen kan behalen die ik beoog.

illustration, photo art

Conclusie

De mate waarin we voor onszelf zorgen bepaalt de flow van creatieve energie. Een gezonde geest in een gezond lichaam stimuleert de flow van creatieve energie. En hoe beter die flow van creatieve energie is, hoe meer succes we hebben. 

Bedankt voor je tijd. En tot volgende week!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL