De inspiratie achter mijn photo art. Ik leg het in 3 stappen uit.

Om te weten waar je heen gaat moet je weten waar je vandaan komt.’
Dit gezegde grijpt naar de essentie van mijn nieuwe kunstwerk dat “Constellation: Bliss” heet.

Normaal gesproken laat ik het aan mijn photo art over om tot je verbeelding te spreken. Maar vandaag neem ik de tijd om, bij uitzondering, in detail uit te leggen wat de gedachte achter dit kunstwerk is.

photo art

Zoals je misschien al weet is dat ik verhalen vertel met mijn kunstwerken. In de 1ste instantie laat ik me inspireren door de persoon die ik fotografeer. Daarna laat ik me tijdens het maken van het kunstwerk leiden door het moment. Daarom is het resultaat elke keer ook een verrassing voor mij.
Ik zal meteen stellen dat ik in het kader van integriteit niet zozeer zal praten over de dame die ik voor dit kunstwerk heb gefotografeerd. Dat lijkt me wel zo netjes. Maar wat ik wel kan vertellen is dat deze dame mij de indruk gaf dat ze weet wie ze is en waar ze vandaan komt. Opdat het haar een duidelijk beeld geeft van waar zij naartoe wilt in het leven. Deze indruk was de basis voor het kunstwerk.

Symboliek

Bij mijn uitleg zal ik nu stilstaan bij de symboliek in het kunstwerk. Namelijk: 1. de vlinders. 2. de cirkels en 3. het model.

Om mijn uitleg kracht bij te zetten is het belangrijk dat ik eerst het volgende vertel over mezelf; Ik ben in Suriname geboren. Maar grotendeels opgegroeid in Amsterdam. Mijn opvoeding was typisch Surinaams, met een vader en moeder die gewoond hebben op een plantage in Suriname. Men groeide dicht bij de natuur op. En spiritualiteit werd hen met de paplepel ingegoten. Ik heb daar veel van meegekregen. Die eigenschap neem ik ook mee in mijn kunst. In de toekomst kom ik daar vast op terug. Voor dit blog houd ik het kort. Sta mij toe je nu mee te nemen in mijn wereld.

photo art
photo art

1. Vlinders

 

Zoals je ziet wordt het model omringt door vlinders. Dit zijn spirituele begeleiders. Ik leg uit:

Vlinders staan voor transformatie. Binnen mijn ervaring staan zij ook symbool voor de overledenen, onze spirituele begeleiders. Ik geloof namelijk dat wanneer men komt te overlijden men transformeert. Het lichaam is vergankelijk. Maar de geest leeft voort.

Wellicht ken je de stelling dat energie niet vergaat. Zo is dat ook met de geest. De geest herbergt kennis. Kennis is energie. Daarom kun je stellen dat als we kennis gebruiken van iemand die overleden is we daarmee ook handelen in de geest van die persoon.

Een simpel voorbeeld is wanneer we de kennis hanteren van Einstein, 1 van de belangrijkste natuurkundigen, die we ooit hebben gekend. Op het moment dat we zijn kennis in de boeken gebruiken, dan handelen we in zijn geest. Zijn energie is nooit verloren gegaan. Het is enkel getransformeerd naar een medium dat wij ook kunnen gebruiken. In zekere zin is Einstein een spirituele begeleider geworden.

Een ander voorbeeld tref je op straat. Namelijk in de straatnamen. De meeste straten zijn vernoemd naar mensen die overleden zijn. Zij hebben een belangrijke rol vervuld toen zij nog leefden. Wij vereren hen door een straat naar hun te vernoemen. De straatnaam is nu een referentie naar de kennis die zij hebben achtergelaten in onze fysieke wereld. In het geval van de straatnamen helpen zij ons de weg te vinden. Wederom is hun energie niet verloren gegaan. Het is enkel getransformeerd.

In het kunstwerk vertel ik met de vlinders dat onze voorouders ons begeleiden in het leven. Het leven komt niet met een handleiding. Maar onze voorouders kunnen ons, als spirituele begeleiders, helpen met het vinden van de antwoorden op de levensvragen die een ieder van ons heeft. Mits wij bewust zijn van hun “aanwezigheid.”

2. Cirkels

De cirkels staan voor een constellatie. Het woordenboek omschrijft een constellatie met: de stand van zaken. Of de stand van hemellichamen (sterren).  Een andere definitie omschrijft dat een constellatie een samenstel van factoren is dat invloed op iets of iemand uitoefent. Daarnaast kom je in de astrologie deze term ook tegen, wanneer men een patroon maakt van sterren. En deze vernoemt naar een dier, object of mythische figuur. De bekendste zijn de sterrenbeelden die we kennen van de horoscopen.

In het kunstwerk zie je dat zowel de dame als de vlinders omringt zijn door de cirkels (sterren). Ik ben namelijk van mening dat de harmonie tussen ons en onze voorouders van invloed is op ons leven. Net zoals een horoscoop. Laat ik nogmaals benadrukken dat energie nooit verloren gaat. Dus als wij in staat zijn om te communiceren met onze voorouders, en te handelen in hun geest, dan kan dat van invloed zijn op onze toekomst. Het kan antwoorden brengen op vragen die direct van invloed zijn op ons levensgeluk.

photo art

3. Het model

Voor elk kunstwerk dat ik maak is het toch de foto die de sfeer bepaalt. In dit geval trof ik binnen de tientallen foto’s die ik van deze dame maakte deze karakteristieke pose die mij het meest aansprak. De uitdrukking op het gezicht vertelde mij iets over geluk. Het werd daarom ook deels de naam van het kunstwerk. Namelijk het Engelse woord ‘bliss’ dat voor gelukzaligheid staat.

Conclusie

Misschien kun je de titel “Constellation: Bliss” nu beter plaatsen.
Natuurlijk kun jij een  geheel andere boodschap overhouden aan dit kunstwerk. Wat ik alleen maar toejuich. Dat is, denk ik, de grootse kracht van kunst.

De boodschap die ik eraan overhield is samengevat in mijn 1ste zin van dit blog. Namelijk: Om te weten waar je heen gaat moet je weten waar je vandaan komt. Wat een geluk moet dat zijn als je weet waar dat is. Denk je niet?

photo art

Ik ga op vakantie. Dat betekent dat je mijn eerstvolgende blog kun je verwachten op 19 november. Voor nu  bedank ik je voor je tijd en aandacht. En tot 19 november!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL