Jermaine Aroma

De kracht van visualisatie

De kracht van visualisatie is echt. Het is een gratis tool die toegankelijk is voor iedereen. Er is niks zweverigs aan. En best praktisch. Mits je weet hoe je het in moet zetten. Onbewust maakte ik er jaren geleden gebruik van. Het zorgde ervoor dat ik mijn passie in het maken van mijn kunstwerken kon vinden. In dit blog vertel ik je hoe ik er gebruik van maakte. Met de hoop dat jij er ook wat aan hebt.

 

Ik neem je mee naar het jaar 2002. In dat jaar besloot ik namelijk met een goede vriend van mij om danslessen te nemen, bij een bekende streetdance-leraar, in Amsterdam. 1 keer in de week kon je me dus in de dansschool vinden. Het was een leuke bezigheid. Dat ik enorm slecht was in het onthouden van alle danspasjes hield me niet tegen. Het was niet mijn sterkste punt. Iets wat door de jaren niet echt verandert is. Maar ik vond het zo leuk om te dansen (of dat wat erop leek). En dat was meer dan genoeg.

Totdat mijn leraar een keer de dansles volledig omgooide. Daar waar hij normaal gesproken de bekendste hiphop nummers gebruikte voor de les besloot hij toen om een funk nummer op te zetten, van de soul music-legende Curtis Mayfield. Het nummer heette ’Superfly.’ Een dag die ik nooit zou vergeten. Deze muziek ging namelijk gepaard met een andere streetdance-stijl, genaamd locking. Een streetdance die ontstond in de eind jaren ’60, in de VS. De muziek, en de basisbewegingen die mijn leraar ons aanleerde spraken mij zodanig aan dat ik besloot dat ik er beter in wilde worden. Ik wilde vanaf dat moment niet anders!

Locking

Er was in Nederland niet veel bekend over locking. Youtube werd pas opgericht in 2005. Dus bewegende beelden van de dans had ik ook niet tot mijn beschikking. Wel bestond er een website, die opgericht was door 2 pioniers van deze dansstijl. Namelijk www.lockerlegends.net. Het waren letterlijk 2 simpele web-pagina’s, met wat uitleg over de streetdance locking. En enkele foto’s met daarop de uitvinder van de dans Don “Campbellock” Campbell. En zijn dansgroep genaamd The Campbellockers. De website is nog steeds online.

Jermaine Aroma

Jermaine Aroma aka Lockin’ J

De website gebruikte ik enkele jaren als enige referentie om mijn dans te trainen. Ik kleedde me als de dansers op de foto’s. En verdiepte me in de muziek, die je toen in enige mate in mp3-formaat kon downloaden op de streamingsites Napster en Kazaa. Een geluk heette het ook dat mijn ouders aardig wat soulplaten hadden, dus ik was wel enigszins bekend met de muziek. 

En elke keer als ik alleen aan het trainen was visualiseerde ik dat dit in het bijzijn van Don “Campbellock” Campbell en de andere leden van zijn groep was. Dit hield ik een paar jaar vol. Don Campbell werd mijn held. Wat ik toen nog niet wist was dat de visie die ik me voorhield tijdens mijn trainingen jaren later uit zou komen.

 

2013

Fast forward naar 2013. Mijn artiestennaam is Lockin’ J. Want locking was het enige dat ik deed (en wilde doen). Inmiddels heb ik al een leuke dans carrière achter de rug. Ik heb veel shows gedaan, lesgegeven aan volwassenen en kinderen. Workshops gegeven in binnen en buitenland. Leiding gegeven aan dansgroepen. Meegedaan aan danswedstrijden, waar ik niet echt fan van was. Maar ook toch wel leuk vond om zo nu en dan te doen. 

Toch merkte ik dat ik mijn plezier voor de dans verloor. En niet zozeer voor de dans zelf, maar voor de omgeving waarin ik me begaf. Daarnaast was het ook heel moeilijk om rond te komen als danser. Ik vond dat het allemaal niet waard om daarom maar minder plezier voor mijn dans te hebben. Dus de meest logische stap was dan toch om met pijn en moeite te stoppen als professioneel danser. Dat lukte niet helemaal, omdat ik de dans echt niet kon loslaten. Maar ja, wat nu? Ik besluit om een baantje te zoeken. Om in ieder geval bezig te zijn met iets anders.

Nu wil je vast weten hoe de kracht van visualisatie in dit verhaal past. Ik zal het je vertellen:

Af en toe deed ik nog wel een paar kleine shows. En lesgeven aan kinderen vond ik leuk. Maar dat was het dan ook. Totdat ik door een goede kennis uit de streetdance scene werd gevraagd of ik mee wilde dansen in een videoproject dat hij had opgezet. Zonder twijfel gaf ik aan dat ik mee wilde doen. Ik vond het een eer, aangezien ik niet meer actief was als professioneel danser. Ik stelde daarom verder geen vragen. Het draaiboek dat ik toegestuurd kreeg las ik ook niet door. Ik had er enorm veel zin.
Het enige wat ik wist is dat met het videoproject een setting gecreëerd zou worden van Luanda (Angola), in de jaren ’70. Perfect!  Wat ik toen niet wist was dat de draaidag van de video (2 juni 2013) mijn leven drastisch zou veranderen.

Niets vermoedend spreek ik af met mijn kennis. We zouden namelijk vanuit Amsterdam naar de stad rijden waar de video gemaakt zou worden (Den Haag). De dag begint al meteen goed als onze lift een welbekende streetdancer uit Zweden blijkt te zijn. Namelijk Said “Phax” Ahamada. Een slow motion-danser die internationaal bekend is. Hij kwam speciaal vanuit Zweden met de auto om bij te kunnen dragen aan dit project. Het is een eer om aan de zijde van Phax te mogen dansen. En dat had ik zeker niet verwacht. Mijn dag kan niet meer stuk.

Don “Campbellock” Campbell

De dag wordt nog mooier als blijkt dat er nog een danser bijkomt. Het is niemand minder dan Don “Campbellock” Campbell, mijn grootste inspiratie. Don was namelijk vanuit de VS op bezoek in NL om zijn broer te bezoeken. Die kennis van mij heeft het voor elkaar gekregen om Don te betrekken bij het videoproject.

Don “Campbellock” Campbell is op leeftijd en slecht ter been. Dansen doet hij niet meer. Maar de inspiratie straalt van hem af. En als hij zijn ervaringen deelt ben je 1 en al oor.
 Wat handig is om te weten is dat Don “Campbellock” Campbell in de jaren ’70 enorm veel shows heeft gedaan, met de bekendste sterren, zoals: James Brown, Aretha Franklin, Frank Sinatra en meer. Maar ook inspireerde hij vele artiesten zoals bijvoorbeeld Michael Jackson. Tevens was Don Campbell de eerste afro-Amerikaanse danser die afdwong dat hij en zijn dansgroep betaald kregen voor hun optredens. Iets wat daarvoor nog niet gebeurde voor dansers.

De visie die ik me jarenlang voorhield, waarbij ik danste in de aanwezigheid van Don “Campbellock” Campbell kwam die dag uit. Nadat ik de beurt krijg om te dansen, terwijl er gefilmd wordt. En letterlijk toegejuicht wordt Door Don. Maar het wordt mooier als Don op het punt staat om te vertrekken. En dan besluit om terug te lopen naar mij. En me vervolgens complimenteert met mijn dans. En daar bovenop aangeeft dat ik hem doe denken aan hem, toe hij jonger was. ‘Man, you got it!’ Zijn woorden precies.
De dag was 2 juni 2013. Ik vergeet het nooit meer. Helaas heb ik de video nooit mogen zien. Maar de paar foto’s die ik heb beslaan herinneringen die me altijd bij zullen blijven.

Na deze speciale dag kon ik zonder enige moeite mijn dans carrière afsluiten. Want niets kon dat speciale moment met Don “Campbellock” Campbell, mijn grote inspiratie overtreffen. Ik was toen al bezig met het maken van simpele illustraties.

 

Sky is the limit

2 juni 2013 Maakte al het harde trainen voor mijn dans, de teleurstellingen die ik te verwerken kreeg, en de onzekerheden die ik niet van me af kon schudden meteen goed. Dat moment met Don “Campbellock” Campbell leerde mij dat visualisatie een kwestie is van een beeld creëren in je hoofd, die waarachtig is. Een doel waar je bereid bent hard voor te werken. Met de wetenschap dat je veel tegenslagen te verwerken zult krijgen. Maar ook weet dat al die tegenslagen je alleen maar zullen sterken om dat doel dat je hebt gevisualiseerd te bewerkstelligen. De enige voorwaarde is dat je met beide voeten op de grond blijft. En als je dat kan dan ben ik ervan overtuigd dat the sky the limit is.

Nu kan ik gerust stellen dat het magische moment met Don “Campbellock” Campbell het fundament legde voor mijn photo art. En het begon allemaal met de kracht van visualisatie.

Jermaine Aroma
Jermaine Aroma
Jermaine Aroma

Bedankt voor je tijd en aandacht. En tot volgende week!

Bronvermelding foto’s, van boven naar beneden:
  1. Jermaine Aroma aka Lockin’ J. Maker: onbekend
  2. Don “Campbellock Campbell & Jermaine Aroma. Maker: Dillen van der Molen
  3. vlnr: Said “Phax” Ahamada, Noah “G” Campbell, Don “Campbellock” Campbell, Dino da Cruz, Jermaine Aroma. Maker: Ras Camarao
  4. vlnr: as Camarao, Dino da Cruz, onbekend, Jermaine Aroma, Said “Phax” Ahamada. Maker: Ras Camarao
  5. boven: Dino da Cruz, onbekend, Ras Camarao, onbekend, Noah “G” Campbell
    onder: Jermaine Aroma, Don “Campbellock” Campbell, Said “Phax” Ahamada. Maker: Ras Camarao

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL