photo art

Een onzichtbare vijand in kaart gebracht met photo art

Gravity is working against me. De eerste woorden van een lied van John Mayer. Het was deels de inspiratie voor dit kunstwerk, dat ook Gravity heet, dat ik maakte in 2017. Zeker 1 van mijn favorieten. Omdat ik met dit kunstwerk geconfronteerd werd met destructieve gedachtes, waarvan ik niet wist dat ik die had. Voor mij gaat dit lied over confrontatie. Niet met een ander, maar met jezelf. Dit kunstwerk is daar de uitkomst van. Ik leg uit;

Vaak is het zo dat als het tegenzit we er sneller voor kiezen om een ander daar de schuld van te geven, in plaats van onszelf. Dat maakt het makkelijker om boos te zijn. En te blijven. Het nadeel hiervan is dat we door deze boosheid in een ieder een vijand kunnen zien. Ook wanneer daar geen reden voor hoeft te zijn.

 

Confrontatie

2016 was voor mij een turbulent jaar. Ik verloor in korte tijd 2 dierbare familieleden. Waarvan 1 een paar dagen na nieuwjaarsdag van 2017, helaas. Daarnaast liep ik met enorme onzekerheden rond over mijn carrière. Aangezien ik ook op dat vlak veel teleurstellingen te verwerken kreeg.

Heel 2017 werd ik gedwongen om te evalueren waar ik in het leven stond. Tegelijkertijd kende ik de pijn van verlies en teleurstelling. En kon wel boos worden. Maar ja, op wie dan? Een vraag waar ik geen antwoord op kon vinden. Het enige wat ik kon doen was de confrontatie aangaan met die pijn. Ik leg uit hoe ik dat deed:

Schrijven

Ik hou van schrijven. Jaren geleden leerde ik al dat het hielp om mijn gevoel op papier te zetten. Net zoals ik dat nu ook doe. Omdat je zo gedwongen wordt om bij elk woord dat je schrijft te bedenken of dat wel echt klopt met wat je van binnen voelt. Wanneer je dit doet ga je bewust de confrontatie aan met je gevoelens, die soms enorm diep kunnen zitten. Terwijl je schrijft breng je namelijk je lichaam in een  ruststand, die gelijk is aan het moment tussen slapen en wakker worden. Je wordt één met je onderbewustzijn. En kunt zo je gevoelens doorlichten. Noem het meditatie, maar dan actiever.

Door deze vorm van meditatie kwam ik erachter dat ik dacht dat de teleurstellingen die ik te verwerken kreeg permanent waren. En ik daarom dus niet de moed kon verzamelen om mijn doelen na te streven. Waarom zou ik iets nieuws proberen als ik toch weer teleurgesteld wordt?
Ik besefte heel gauw dat ik de meditatie, die ik eerder beschreef, ook kon toepassen op het maken van mijn photo art. Het kunstwerk ‘Gravity’ is daar een uitkomst van.

Door dit kunstwerk leerde ik namelijk dat we meestal zelf onze grootste vijand zijn. Vaak genoeg zien we die vijand gereflecteerd in onze omgeving. En terwijl we dus met de vinger naar de ander wijzen, wijzen we eigenlijk naar onszelf.

Nou wil ik niet stellen dat een ander nooit schuld kan hebben aan jouw ongeluk. Maar het loont wel om een goed beeld te hebben van je gevoelens. Dit maakt het vele malen makkelijker om een beter beeld te hebben van je situatie. En je eventueel te beschermen tegen die slechte invloeden van buitenaf.

Tip

Als ik je een advies mag geven, dan is dat het volgende: Breng je gevoelens in kaart. En welk medium je daarvoor gebruikt maakt niet uit. Door te wandelen, tekenen, schrijven, of iets anders. Maar zorg  ervoor dat je je in een rustige omgeving begeeft terwijl je hiermee bezig bent. En neem hier per keer vooral genoeg tijd voor. Al is het maar 1 keer in de week. Dit zal ervoor zorgen dat je jezelf beter leert kennen. Maar ook een positievere blik op het leven krijgt. En daarmee ook je doelen beter na kunt streven. Het werkt voor mij. En mijn wens is dat het dat ook voor jou doet.

Dank je wel voor je tijd en aandacht. Tot volgende week!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL