Photo art

Hoe maak ik mijn photo art?

Soms wordt me weleens gevraagd hoe ik mijn photo art maak. Ik vond het nu tijd om daar antwoord op te geven. Wellicht is het handig als ik daarvoor zo kort mogelijk mijn workflow beschrijf. Zodat je een idee hebt van hoe ik te werk ga. In de toekomst zal ik wat dieper op mijn technieken ingaan.

Ik zal beginnen door te zeggen dat ik het altijd simpel houd. Van mening ben ik namelijk dat je met de simpelste benadering de mooiste resultaten kunt behalen. Met mijn photo art vertel ik verhalen. En om met elk kunstwerk dat ik maak toch een origineel mogelijk verhaal te kunnen vertellen wijk ik af van het gebruik van vaste concepten. Iedere persoon die ik fotografeer heeft namelijk een uniek verhaal te vertellen. En dat probeer ik in het kunstwerk naar voren te brengen.

Dit is wat ik gebruik aan apparatuur en software:

  • Spiegelreflex camera
  • Een eigen fotostudio (tenzij ik gebruik maak van daglicht, waarvoor je overal terecht kunt)
  • Laptop
  • Teken tablet
  • Photo-editing software (Photoshop, Lightroom & Illustrator)

 

Het model

Ik heb geen voorkeur voor modellen. Ik wend namelijk mijn kunst aan om het zelfbeeld van man en vrouw positief te stimuleren. Dus iedereen is geschikt voor de kunst die ik maak.


Veel mensen voelen zich niet op hun gemak als zij gefotografeerd worden. Daar kan ik me zeker heel wat bij voorstellen. Aangezien ik vroeger 1 van de meest verlegen personen was. En er enorme moeite mee had om in het spotlicht te staan. Nog steeds eigenlijk. Toen ik professioneel danser werd vond ik een manier om daarmee om te gaan. Één die ook werkt voor anderen. En die manier pas ik daarom ook toe bij mijn photoshoots. ik vind het van belang dat het model op zijn/ haar gemak is.

Photo art

Vaste routine?

Ik werk niet met concepten. Het is daarom een uitdaging om telkens een nieuw kunstwerk te beginnen. En het resultaat is verfrissend én verrassend.

Wel laat ik me inspireren door het model. Ik vind het leuk om in het moment te zijn. En dan een beeld te vormen van het model. Deze verwerk ik vervolgens in het kunstwerk. Hierbij  dwing ik mezelf om mijn ego los te laten. Zodat het idee voor het kunstwerk zichzelf vormt. En als het idee dan eenmaal gevormd is onderzoek ik daarna welke technieken ik het beste kan gebruiken. Vaak genoeg leer ik dan nieuwe technieken aan. Omdat ik graag dingen uitprobeer die ik nooit heb gedaan.

 

Allereerst begin ik met het maken van een portret, in de studio of op lokatie. Vaak ben ik op zoek naar een bepaalde blik van het model die niet geforceerd is. Het mag heel natuurlijk zijn. Hoe natuurlijker, hoe mooier, denk ik. Meestal is het daarom even zoeken naar dat moment. Daarna kies ik 3 tot 4 portretten uit. Waarvan uiteindelijk 1 daarvan de basis wordt voor het kunstwerk.

Photo art
Photo art

Thema

Als ik eenmaal de foto heb gevonden die ik voor het kunstwerk ga gebruiken is het tijd om een thema te bedenken die past bij het model. Dat thema bouw ik rond een lievelingskleur, of een bepaald lied. Of een onderwerp dat het model benoemd heeft in ons gesprek. Of iets anders dat iets zegt over het model.

Photo art

Vaak wijst het thema zich vanzelf. Wat ik letterlijk doe voordat ik een thema bedenk is dat ik de stilte opzoek. En mijn hoofd leeg probeer te maken, waarbij ik al mijn gedachten loslaat.

Als ik dat punt eenmaal bereikt heb pak ik de foto erbij die ik wil gebruiken voor het kunstwerk. Daarna zie ik vanzelf vormen verschijnen. En die vormen probeer ik met mijn fotobewerking-progamma’s na te bootsen

Soms moet ik eerst onderzoek doen om te achterhalen welke technieken ik moet gebruiken. Vaak leer ik daardoor nieuwe technieken aan. Wat me meestal makkelijk afgaat, omdat ik dan al weet waar ik naar opzoek ben. Een geluk mag het heten dat vele anderen de tijd nemen om tutorials te plaatsen op Youtube, met uitleg over bepaalde technieken. Ik ben er dankbaar voor.

Het kunstwerk is nu af. Eerst laat ik het aan het model zien. En als het model er blij mee is dan heb ik mijn werk gedaan. In de toekomst zal ik een keer een tutorial geven over een kunstwerk, zoals Jacop die maakt.

Naam van het model is: Stefania aka Dj Soulfania

Je vindt haar terug op facebook: https://www.facebook.com/djsoulfania/

En instagram: https://www.instagram.com/djsoulfania/

Bedankt voor je tijd en aandacht. En tot volgende week!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL