Toon Laurense

Inspiratie en zelfacceptatie. Wat hebben deze 2 met elkaar gemeen?

Kijk je wel eens naar de prestaties van anderen, met de vraag waar zij hun inspiratie vandaan halen? Niet? Nou, ik wel.

Vroeger, nog voordat ik photo artist werd, keek ik wel eens met verwondering naar de kunstwerken van andere artiesten. Nog steeds. En 1 van de vragen die dan bij me opkomt is dan: “wat ging er  door de kunstenaar heen toen zij/ hij dat kunstwerk maakte? Of: welk gevoel heeft geleid tot dit resultaat? Een antwoord op die vraag kan het kunstwerk naar mijn mening toch wat meerwaarde geven.

Kunstbeurzen

Laatst bezocht ik Art the Hague, de jaarlijkse internationale kunstbeurs voor moderne beeldende kunst, in Den Haag. Ik bezoek regelmatig kunstbeurzen. En dit was de 2e keer dat ik deze beurs bezocht. Ik geniet namelijk graag van de kunstwerken van andere mensen. Ik vind het altijd zo knap dat zij in staat zijn om een visie die ze hebben om te zetten naar een schilderij, sculptuur of anders.

Meestal sta ik dan ook even stil bij het kunstwerk en probeer ik te bedenken wat de kunstenaar dacht toen zij/ hij het kunstwerk maakte. Soms helpt het als er een beschrijving bij staat. Maar vaak genoeg moet je het alleen maar doen met een naam van de kunstenaar.

Nu ik zelf kunstenaar ben sta ik er maar al te graag stil bij mijn gedachtenproces achter mijn kunstwerken. Ik ben ook (corporate) storyteller zoals dat heet (waar ik gauw nog meer over zal vertellen), dus is het best van belang dat men weet wat ik met mijn kunst probeer te vertellen. Wat is dan precies mijn inspiratie? Ik zal proberen daar nu een antwoord op te geven;

Positief zelfbeeld

Zoals je vast hebt gemerkt maak ik portretten, waarbij ik een persoonlijke karaktertrek van het model op een surrealistische manier in het kunstwerk probeer te verwerken. Mijn doel met mijn kunstwerken is om hiermee bij te dragen aan een positief zelfbeeld van man en vrouw. Dat kan voor het model gelden. Maar eigenlijk ook voor een ieder die zich kan vinden in het kunstwerk. De kunstwerken maak ik ook in opdracht. Zowel voor persoonlijk gebruik, als zakelijk, in de vorm van personal branding.

Wellicht ben je het met me eens dat als we in de spiegel kijken dat we dan kanten van onszelf zien waar we trots op zijn. Maar ook kanten waar we minder trots op zijn.

Ik neem mezelf als voorbeeld door te stellen dat als ik in de spiegel kijk ik bepaalde dingen soms graag anders zie. Maar dan komt heel gauw het besef dat alles wat ik in de spiegel zie onderdeel is van wie ik ben. En mij uniek maakt. En daarom ook “anders.” Als je er lang genoeg bij stilstaat is het toch best mooi om “anders” te zijn. Want wie wilt nou niet uniek zijn? Nou, ik wel!

Ik heb door de jaren gemerkt dat als je jezelf volledig leert accepteren het enorm makkelijk wordt om al die “oneffenheden” te zien als iets dat jou uniek en mooi maakt. En daarmee wordt ook je kijk op het leven ineens een heel stuk positiever.

Onzekerheid

Onzekerheden zullen er altijd zijn. Zeker in een wereld waarin we platgebombardeerd worden met schoonheidsstandaarden die ons opgedrongen worden door anderen die jou niet persoonlijk kennen. Ik durf zelfs te stellen dat het juist de onzekerheden zijn die ons nog mooier maken. Ik leg uit waarom;

Jaren geleden was ik professioneel danser. De dans die ik deed was best clownesk. Compleet met de aparte kostuums en de “gekke” bewegingen. Wat men niet wist was dat ik 1 van de meest verlegen personen was. Iets waar ik af en toe nog steeds “last” van heb. En vaak genoeg vocht ik met wat men van mij dacht. Als danser was ik compleet het tegenovergestelde van wie ik was als ik niet op het podium of voor de les stond. Maar dat las je niet van me af.

Mijn grootste verdienste was dat ik met mijn dans een ander kon vermaken. Ik kreeg dat ook vaak te horen. Er was voor mij niks mooiers dan een ander blij maken met wat uiteindelijk mijn grootste onzekerheid was. Namelijk wat men van mij dacht!

Mijn grootste inspiratie op het gebied van dans, de Amerikaan Don “Campbellock” Campbell, werd juist een wereldberoemde danser doordat hij in zijn beginjaren als danser een bepaalde dansbeweging niet kon uitvoeren. Zijn onzekerheid werd uiteindelijk zijn grootste kracht. De blog waarin ik over deze danser/ mijn inspiratie schrijf vind je hier.

Saar Scherlings, Talisman

Zelfacceptatie

Terwijl ik nu aan het schrijven ben kom ik tot het besef dat ik eigenlijk al mijn onzekerheden heb aangegrepen als inspiratie. Ik bedenk namelijk dat op het moment dat je je onzekerheden in kaart durft te brengen je daarmee ook een stap maakt naar zelfacceptatie. En hoe je dat doet kan natuurlijk op verschillende manieren. Door er bijvoorbeeld over te schrijven, schilderen, praten, noem maar op. Op een manier die jou het beste ligt.

Op het moment dat je je onzekerheden accepteert leer je ook meer van jezelf te houden. En als je van jezelf houdt stelt dat je ook in staat om van een ander te houden. En niet zozeer op een romantische manier. Maar meer op een manier die maakt dat je de ander ziet voor wie die is. Je partner, familie, vrienden, collega’s. Wie dan ook. Je leert niet alleen jezelf meer waarderen, maar kweekt ook empathie voor je omgeving. Wat je alleen maar goed van te pas komt in al je (sociale) relaties.

In mijn geval wend ik mijn photo art aan om bij te dragen aan het proces dat zelfacceptatie heet. Ik denk dat de mate waarin je jezelf accepteert uiteindelijk de basis legt voor jouw handelingen. En of die nou goed of slecht zijn laat ik in het midden. Dat kan namelijk per situatie verschillen.  

Zelfacceptatie is voor mij de basis van mijn al mijn kunstwerken. Niet alleen ik word er beter van. Maar jij dus ook. Althans, dat is het streven. En wat betreft mijn grootste inspiratie? Mijn grootste inspiratie ben jij.

Bedankt voor je tijd en aandacht. En tot volgende week!

Bronvermelding foto’s, van boven naar beneden:
  1. Maker kunstwerk: Toon Laurense.
  2. Maker kunstwerk: Phil van Duynen
  3. Maker kunstwerk: Fred Michiels
  4. Maker kunstwerk: Saar Scheerlings

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL