fotokunstwerk lady aan de muur bij een eettafel

Lady (en het verhaal achter dit kunstwerk)

Dit fotokunstwerk met de naam ‘Lady’ vertelt het verhaal van de vrouw als middelpunt van het universum.

Wellicht zul je gemerkt hebben dat ik in mijn vrije werken voornamelijk de vrouw belicht. Dat heeft een reden. Om dit uit te kunnen leggen neem ik je terug naar mijn tienerjaren.

Ik ben geboren in Suriname. En ben op jonge leeftijd geëmigreerd naar Nederland. Ik groei op in een warm gezin. Met een zus en twee hardwerkende ouders, die mij opvoeden volgens de Surinaamse norm. Er is wederzijds respect en empathie. En beleefdheid is bij ons heel natuurlijk. Ik weet niet anders.

Van mijn ouders krijg ik ook veel mee over de afro-Surinaamse spiritualiteit. Ik leerde al op jonge leeftijd dat we dankbaar mogen zijn voor de mogelijkheden die het leven biedt. Deze dankbaarheid uit zich in de manier waarop we met onze medemens omgaan. Maar ook met de natuur.

fotokunstwerk van vrouw die het middelpunt van het universum voorstelt
Lady

Moeder Aarde

Als kind leerde ik op de basisschool over moeder Aarde. Maar de manier waarop dat uitgelegd werd liet niet echt een indruk achter op mij. Echter, de afro-Surinaamse spiritualiteit, zoals ik dat thuis meekreeg, schrijft letterlijk voor dat we in de genade van Aisa mama hier op aarde te gast zijn. Aisa is de Surinaamse naam voor moeder Aarde.

Wij als mens bevinden zich in het domein van Aisa mama. Zij voedt ons en geeft ons te drinken. Zij was er voor ons. En zal er ook zijn nadat wij weer als stof tot haar grond terugkeren.Het is net zoals 1 van de heilige boeken als volgt voorschrijft: “Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” Als jong kind kreeg ik daarom al op deze manier heel gauw mee dat de vrouw het middelpunt is van ons bestaan als mens.


Zo weet ik me te herinneren dat ik tot mijn 11e elke zondag naar de kerk ging. Ik ben in de Rooms-katholieke kerk gevormd. Dat was namelijk de gewoonte in de familie. Maar toen al vond ik het raar dat de pater (voorganger van de kerk) het in zijn voordrachten uit de heilige boeken niet echt veel over de vrouw had. De afro-Surinaamse spiritualiteit schreef, in tegenstelling, voor dat niet de man, maar juist de vrouw en haar energie centraal staan in ons bestaan. Waarom vertelde de kerk daar niet over?

Nu ik erop terugkijk kan ik stellen dat ik me vanaf dat moment van groots besef (onbewust) meer ben gaan verleggen op de afro-Surinaamse spiritualiteit.

Balans


Fast forward naar 20 jaar verder bevind ik me in een wereld waarin de man en vrouw ongelijk behandelt worden. In het huishouden, maar ook op de werkvloer. Ik observeer een wereld die over doet komen dat de vrouw ondergeschikt is aan de man.Als (hetero) man is mij dit vreemd. Het staat haaks op mijn geloof die bijvoorbeeld ook voorschrijft dat er sprake is van 2 energieën die in een ieder van ons huizen. Namelijk een mannelijke én vrouwelijke. Net zoals ik dat ervaarde bij mijn ouders. Gebalanceerd. Maar dan in de ziel. Men spreekt in het Surinaams van ba’ kra en ma’ kra, oftewel vadertje en moedertje ziel. Twee aspecten binnen dezelfde ziel die elkaar perfect aanvullen, mits deze in harmonie zijn met elkaar. We dienen ze beiden net zoveel te eren.

Bovenstaande was voor mij 1 van de belangrijkste redenen om mijn kunst in te zetten om de prominente plek van de vrouw in relatie tot ons bestaan onder de aandacht te brengen. Mijn vrije werken staan daarom ook in het teken van Aisa mama (moeder Aarde). Zij geeft mij recht van bestaan. Mijn kunst is een manier om haar te eren.

Lady uitgelegd


Terug naar het kunstwerk Lady. Ik zal nu in detail beschrijven waar het voor staat.

Lady staat voor de vrouw als middelpunt van het universum. Zij symboliseert de zon in ons zonnestelsel. En heeft invloed op de 8 planeten die om haar heen cirkelen. De gedroogde bloemen staan symbool voor haar onvergankelijke schoonheid. En de vlinder staat voor de zielen die mogen teren op de energie die de zon emitteert. Ik heb aardekleuren gebruikt die Aisa mama vertegenwoordigen. En de kleur blauw staat voor creativiteit. Aisa mama zet namelijk aan om te creëren.

Bij het maken van dit fotokunstwerk liet ik me ook inspireren door een nummer van D’Angelo, genaamd Lady. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om tijdens het maken van mijn kunst het soort muziek op te zetten dat wat met me doet. Dat dit lied een ode is aan de vrouw en ook Lady heet kwam heel goed uit.Vond je deze blog interessant? En kijk je uit naar meer? Regelmatig schrijf ik in mijn blog over mijn fotokunstwerken. Daarbij staan onderwerpen zoals een positief zelfbeeld en spiritualiteit vanuit een afro-Surinaams perspectief centraal.Schrijf je in op de nieuwsbrief. En blijf op de hoogte.

Voor nu bedank ik je voor je aandacht.