Niets is kostbaarder dan innerlijke rust. Een souvenir uit Suriname.

Niets is kostbaarder dan innerlijke rust. Ik kwam tot dit besef nadat ik onlangs weer op bezoek was in mijn geboorteland Suriname.

Het was niet het enige besef. Ik leerde er ook over rijkdom. Het soort rijkdom dat niet in geld uit te drukken valt. Daarnaast heb ik ook mijn doelstellingen als beroepskunstenaar/ fotograaf en zelfstandig ondernemer aangescherpt.

Ik zal je niet doodgooien met al de mooie verhalen die ik heb meegenomen, nadat ik onlangs dus op bezoek was in Suriname, voor vakantie. Dat zijn er namelijk aardig wat. Ik hou het kort. Wel wijs ik je graag op een paar eye-openers.

rust

Natuur


Een hoogtepunt was mijn wandeling door de jungle, met mijn familie. Was toch even anders dan een rondje door het bos hier in Amsterdam. De natuur maakte, in mijn geval, dat ik het leven meer waardeer. Ik merkte in de jungle dat alles een functie had. De elementen zijn zo goed op elkaar ingespeeld. De wandeling bracht me bij mezelf. En bracht me nog duidelijkere antwoorden op vragen zoals: Waar dient je kunst voor? Of: welke rol speel ik in mijn gemeenschap?

De natuur maakt iets in je los wat ik niet zo goed weet te beschrijven. Maar mooi dat het is.

Een ander hoogtepunt was de vele malen dat we familie op bezoek hadden in ons huis. En letterlijk urenlang over van alles en nog wat praatten. Omdat het kon! Zo simpel en zo zaligmakend. In Suriname kennen we niet alle luxe zoals hier in het westen. Maar dat bleek niet eens nodig. Men houdt het namelijk puur. Er is niet veel ruimte voor oppervlakkigheid. Waardoor  je geaard blijft. Ik proefde geluk.

rust

Prestatiedrang


Een leerles was om alles wat ik doe simpel te houden. En dicht bij de essentie. Ik leg uit; Ik ben namelijk nog niet zo lang actief als beroepskunstenaar. Dus kan ik nog niet stellen dat ik mijn draai al heb gevonden. Daar bovenop dienen de rekeningen ook betaald te worden. Wat direct van invloed is op je presteren. Best logisch. Maar die druk kan maken dat je te ver van jezelf af gaat staan. Iets wat ik de laatste paar weken zeker heb gemerkt, tot mijn spijt. Onbewust wilde ik kunstwerken maken die vooral mooi gevonden werden door anderen. En niet zozeer door mij. Waardoor ik mezelf tekortschoot. Aangezien je dan dan een verkeerde drang krijgt om te presteren. En de twijfel er dan in schiet. Want, ben je dan wel goed genoeg?

Ik maak mijn kunst met een doel. Namelijk 1 die slaat op het positief stimuleren van het zelfbeeld van man en vrouw.
Voor nu is mijn belangrijkste doelstelling om mijn technieken te verbeteren. En kunst te maken waar ik volledig achtersta. Daarnaast zal ik in plaats van elke week om de week een blog plaatsen, met al mijn bevindingen. Dat doe ik om de kwaliteit van de content te waarborgen. In de hoop dat jij er ook wat aan hebt.

Rust

Het afgelopen jaar was zeer hectisch. Maar ik ga het anders doen. Ik heb altijd van rust gehouden. Het soort rust die je overeind houdt in alle hectiek. En mijn vakantie in Suriname herinnerde me daaraan. Dus ik ga weer volledig die rust opzoeken. En aan mijn fotografie en mijn website werken. En natuurlijk lekker veel kunst maken!

Bedankt voor je tijd en aandacht. En tot de volgende blog!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL