Ze is een echte Surinaamse bloem

In mijn photo art maak ik vaak gebruik van bloemen. Ik heb er nooit echt bij stilgestaan waarom ik dat doe. Totdat ik laatst naar al mijn werken keek en enorm veel bloemen zag. Daarom neem ik nu de tijd om dat te onderzoeken. Ik ben toch best wel benieuwd.

 

Symboliek

Het is algemeen bekend dat bloemen een bepaalde sentiment kunnen uitdrukken. Vaak worden bloemen gebruikt in situaties waarin woorden tekort schieten. Zoals de rode roos symbool staat voor de liefde. Met een zonnebloem bewijs je jouw toewijding. En de paardebloem wordt vaak geassocieerd met onschuld. Ga zo maar door.

 

Ida

In 1 van mijn oudere werken uit 2016, genaamd “Ida” gebruik ik enorm veel bloemen. Het kunstwerk is een interpretatie van mijn oma die Ida heet. Ik heb haar nooit gezien. Zij kwam te overlijden nog voordat ik geboren werd. Toch voelt het alsof ik haar door en door ken. En dat komt door de vele verhalen van vroeger die ik van mijn moeder en tantes te horen kreeg.

Iets wat mij bijblijft uit al die verhalen is dat mijn oma er van hield om op het land bezig te zijn. Zij verbouwde enorm veel gewassen. Er waren immers vele monden die gevoed moesten worden. Men woonde namelijk op een plantage en was zelfvoorzienend.

Toch voelt het alsof ik haar door en door ken.

photo art

Binnen mijn ervaring was mijn oma een Surinaamse bloem. Maar ja, hoe ziet die Surinaamse bloem eruit? En waarom een bloem? Deze vragen leidden tot de volgende beseffen:

 

Marketing

In de marketing is het algemeen bekend dat men gebruik maakt van kleuren om een bepaalde emotie op te wekken. Rood betekent bijvoorbeeld: let op. Geel word geassocieerd met goedkoop. En ga zo maar door. Deze kleuren zetten uiteindelijk aan tot een handeling. Bijvoorbeeld om te kopen, te lachen, etc.

Deze marketinghandelingen hebben we afgekeken van de natuur. Bloemen zijn daar een bewijs van. Je geeft me vast gelijk als ik zeg dat je je beter voelt als je omringt wordt door bloemen. Het is bijvoorbeeld de reden waarom we op ziekenbezoek een bosje bloemen meenemen. In de hoop dat de zieke ‘opfleurt.’ Bloemen hebben namelijk die kracht om je op te doen fleuren.

Photo art

Ida, 2016

Bloemen geven je positieve energie

Los van het feit dat bloemen mooi kunnen zijn om naar te kijken herbergen bloemen dus ook de kracht om je beter te doen voelen. Ze geven positieve energie af. Bloemen bespelen namelijk niet alleen de ogen en de neus, maar ook je gevoel.

In de afro-Surinaamse cultuur (en geheid ook in andere culturen) is het gebruikelijk om jezelf te reinigen met een bad gemaakt met diverse bloemen. We noemen het “swiet watra,” wat lekker water betekent. Dit bad is bedoeld om je innerlijke vrede te herstellen. En om ervoor te zorgen dat je straalt, zoals een bloem dat ook doet.

Conclusie

De reden waarom ik bloemen gebruik in mijn photo art wordt mij nu duidelijk. Dat ik mijn kunst gebruik om het zelfbeeld van man en vrouw positief te stimuleren is een feit. En bloemen kunnen daar ook aan bijdragen. Echter, in het kunstwerk van mijn oma was dit een boodschap naar mij, aangezien ik de bloemen onbewust gebruikte. Want als ik aan mijn oma denk voel ik me goed. Daarom is ze voor mij een bloem. En niet zomaar eentje. Maar een echte Surinaamse bloem.

 

Bedankt voor je tijd en aandacht. En tot volgende week!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Jacop's nieuwsbrief

nl_NLNL
en_USEN nl_NLNL